Upprättelse för sierska

Tänk dig att du ser in i framtiden och varnar omgivningen för det hemska du sett, och ingen tror dig. Så var det för sierskan Lena som för 27 år sedan för sin inre syn såg hur gallerian Shopping i Luleå rasade i samband med en renovering av den och alla bara hånade henne – men nu har det visat sig att hon förmodligen hade rätt och att om hon inte sagt något så hade olyckan varit framme.

För 27 år sedan kontaktade sierskan Lena arkitekterna som skulle ge sig på en renovering av gallerian Shopping i Luleå och varnade dem för att byggnaden skulle kollapsa. Det uppmärksammades av flera olika medier och när byggnaden stod kvar blev hon sedan hånad och skrattad åt, men det visade sig att hon faktiskt haft rätt. Nu, 27 år senare, har arkitekterna som hon kontaktade valt att tala ut – om hon inte hade varnat dem hade de aldrig kontrollerat byggnadens grund och hade de inte gjort det så hade da aldrig sett de stora håligheterna i grunden som fanns där och då hade de heller aldrig fyllt igen dessa vilket troligt räddade byggnaden från kollaps. Sierskan hade rätt.

– Det känns så djävulskt skönt att äntligen få bekräftelse. Jag har fått utstå så mycket skit för det i över tjugo år för att jag öppnade käften och sade det, säger Lena till tidningen NSD.

Har slutat sia i Luleå

Numera har lena inte haft en syn på länge om just Luleå, men det berättar hon är självvalt. Och till tidningen lägger hon till att hon väljer att inte sia här för att kunna vara Lena och inte en ”spåkärring” som hon själv säger. Men visst tycker hon att det är skönt att få upprättelse och varför det tagit så lång tid tror hon har att göra med hur ingen säkert vill säga, eller än mindre erkänna, att just en spåkärring hade rätt hela tiden.