Så lätt fixar du insynsskydd i trädgården

När du flyttar till ett hus eller lägenhet med uteplats kan du snart börja tröttna på att grannarna ser och lägger märke till allt du gör. Det är inte något du måste stå ut med. Du kan faktiskt förhindra insynen.

Om du vill skapa en tydlig tomtgräns samtidigt som insyn förhindras så bygg en mur som du sedan låter växter klättra på. Du kan till och med ställa en spaljé ovanpå muren för att göra insynen än mindre. Men vad mer kan du göra för att grannarna inte ska se in i din trädgård?

Olika typer av billiga insynsskydd

Om du hyr en lägenhet eller ett hus men tycker att grannarna ser in allt för mycket i trädgården kanske du vill ha en billigare typ av insynsskydd som du sedan kan ta med om du flyttar? Då finns det ett par tips:

  • Vindskydd i färgad plast
  • Träspaljéer med klättrande växter i kruka
  • Utdragbart insynsskydd i tyg

Vindskydd i plast brukar säljas för balkonger och är ungefär 1,5 meter högt. Det kostar några hundralappar och håller bra. En träspaljé kan enkelt ställas upp och framför den kan du sätta klättrande växter som luktärt, murgröna med mera i krukor. Ska du flytta klipper du bara ner växterna och tar med spaljén.

I dag kan du också köpa utdragbara insynsskydd i tyg. Det är inrullat i en stolpen som ställs eller skruvas fast. När du vill skydda mot insyn tar du bara tag i en liten kant av tyget och drar tills en lagom längd uppnåtts. Sedan kan du enkelt rulla in tyget igen. Det gör att du också kan dela av ett trädäck eller liknande om du så vill, och sedan kan du enkelt öppna upp igen.

Hållbara insynsskydd

Om du planerar att bo kvar länge, kan ett bra insynsskydd också vara en planterad häck. Den förhindrar också att obehöriga tar sig in på tomten när den växer sig tät. Det finns flera olika sorters häckar att välja mellan. Ett annat alternativ är också att du bygger ett plank av något slag. Det gör också att ljud från grannen dämpas en del.