Trädgård med karaktär

En gräsmatta, en häck eller ett staket och en gång in till entrédörren är den vanligaste trädgårdstypen. Praktiskt men inte speciellt intressant. Genom att skapa olika rum och nivåer bygger du istället en unik trädgård med karaktär.

trädgårdsmurDe flesta tomter består inte av en perfekt jord och plan yta där det går att sätta ner spaden och börja plantera buskar och andra växter. Många trädgårdar är steniga eller sluttar åt olika håll. För att kunna utnyttja alla delar krävs därför förberedande arbeten. Genom att bygga en stödmur kan en sluttning höjas upp och bli plan. Om du har en lång sluttning kan flera stödmurar skapa en terass vilket ger tomten en fin känsla av olika rum.

Rabatter och rum i trädgården

När du ska skapa din drömträdgård bör du utgå från vad du tycker om men också hur intresserad du är av att pyssla i trädgården. Om du har begränsat med tid och ofta är bortrest under sommaren gäller det att välja tåliga perenner och buskar. Nävor och ölandstok är exempel på växter som klarar sig själva när de är etablerade.

Bersåer har blivit lite bortglömda de senaste åren men är ett enkelt sätt att skapa ett extra uterum i trädgården. Syrén är den klassiska bersåbusken och får vackra blommor lagom till skolavslutningstider. Placera ut möbler inne i bersån och njut av att ha ett extra uterum på tomten.

Pynta din trädgård

Trädgårdsinredning handlar inte bara om att gräva och plantera. Det går även utmärkt att skapa en unik trädgårdsoas med fint pynt som placeras ut i olika delar av trädgården.

  • Häng prydnader och ljusslingor i träden. Tänk på att ljusslingorna ska vara för utomhusbruk.
  • Placera ut plädar och kuddar för att skapa mysiga sittplatser.
  • Skapa kransar med kvistar och blommor och häng upp i träden.
  • Placera ut innemöbler i trädgården under varma sommardagar.

Kom ihåg att trädgården ska vara en avslappnande oas där du kan pusta ut efter en arbetsdag utan att behöva få dåligt samvete för att du borde rensa, klippa och vattna. Om du inte är oerhört trädgårdsintresserad lönar det sig därför att satsa på tåliga plantor.