Klassiker på leksaksfronten

I flera århundraden har barnen lekt med leksaker. Förr kanske de var hemmagjorda och barnen fick använda fantasin. Men nuförtiden finns ett enormt utbud vad gäller leksaker och leksaker som lego, kulor och Barbie är riktiga favoriter som hängt med barnen sedan långt tillbaka.

636251-children-play

Vi har i ett tidigare inlägg skrivit om att barn inte leker lika mycket med leksaker och varandra längre.

”Man måste se till så att ens barn kommer ut och leker ordentligt, och inte blir förslappad framför datorn. Att köpa in roliga leksaker som aktiverar kan göra en stor skillnad för barnet, exempelvis som en trampolin, studsmatta, trampbilar och så vidare.”

Många av de leksaker som barnen leker med nuförtiden, när de faktiskt tar sig tid för att leka, är riktiga klassiker som funnits med länge. Ett exempel på en sådan leksak är byggklossarna från Lego. Dessa utvecklades av en dansk 1949. Namnet på företaget kommer från danskans leg godt, som betyder lek bra. När legoklossarna kom ut på marknaden var det kunden som fick bygga samman dem hur den ville och efter egen fantasi. Sedan kom de färdiga byggsatserna med instruktioner för att sätta ihop byggnaderna. Sverige var ett av de första länderna som Lego exporterade till. Lego är så pass populärt att det finns en temapark med lego-tema.

En annan leksak som funnits med länge är Barbiedockan. Leksaken, som är som en klippdocka i 3D-version, introducerades år 1959. Dockan uppfanns av en som jobbade på ett av världens största leksaksföretag och ville göra en ny typ av docka som man kunde byta kläder och accessoarer på. Dockan kom till Sverige till julen år 1963.

En lite mer simpel leksak som funnits sedan antikens rom, är spelkulan. Den är dock väldigt populär även i dag. Det enda företaget i Sverige som tillverkar spelkulor nu, tillverkar miljontals stenkulor årligen och exporterar även dessa till Norge och Danmark.