Designa ny trädgård

En trädgård kan vara både givande att arbeta i och oerhört vacker att titta på när man är klar med den. Att påta i trädgården kan vara den perfekta helgsysslan för hela familjen och kan ge bättre gemenskap, samtidigt som det lär barnen att ta hand om ett växande liv.

5711838-young-woman-pruning

Det kan hända att din trädgård blir förstörd av en eller annan anledning. Till exempel kan en bil köra in i den. Precis detta hände i Borås på midsommardagen när en polisbil krockade med en personbil i en gatukorsning. Personbilen hamnade i en trädgård efter krocken. Detta kanske inte har hänt med din trädgård, du kanske bara känner att trädgården har blivit sliten av väder och vind. Oavsett anledning kan du börja om på nytt och skapa en helt ny trädgård.

Till att börja med kan du vilja bli av med allt gammalt bråte i trädgården. Då kan du beställa en container för återvinning av alla dina grejer. Släng alla typer av utemöbler och grenar i containern och materialet sorteras senare. När du rensat upp och blivit av med allt du inte vill ha i din trädgård är det dags att planera hur du vill att den nya trädgården ska se ut. Vilka blommor, träd och buskar vill du plantera och vill du ha ett grönsaksland? Känner du att själva planeringsdelen kan vara svår att göra på egen hand, kan en idé vara att ta hjälp av en trädgårdsdesigner. Kanske vill du planera en av rabatterna själv men vill inte göra om hela din trädgård själv.

För att göra trädgården så lättskött som möjligt bör du undvika att ha småbuskar och småblommor här och där. Då blir det först och främst väldigt krångligt att klippa gräsmattan, dessutom blir det inte speciellt snyggt. Se istället till att du har väldefinierade ytor i trädgården. En för gräsmatta, en för utevardagsrum och en för rabatter. Du kan dela upp de olika ytorna med kantstenar eller stålkanter. Då får växterna svårare att sprida sig till fel område. När du väl har fått trädgården på plats är det viktigt att städa den, precis som du gör inne i ditt hus. På så sätt slipper du att det blir kaos i trädgården.